utorok 17. februára 2009

Šanca vyrásť

Nadácia Integra a Evanjelicka diakonia ECAV na Slovensku vyhlásili verejnú zbierku na podporu detského domova "Childrens Garden" (Detská záhrada) v rámci kampane "Dajme im šancu vyrásť".

Detský domov Children´s Garden v slume Kawangware v Nairobi vznikol z iniciatívy Mosesa Ndungu a jeho manželky Silvie. Pán Moses, ktorý sám vyrástol v ťažkých podmienkach. Začal s desiatimi deťmi pod stromami, bez budovy.

Dnes tam stojí škola, ktorá poskytuje kvalitné vzdelanie pre vyše 240 sirôt a detí zo slumov v Nairobi. Moses si od začiatku uvedomoval, že bez vzdelania deti v Keni nemajú budúcnosť. Mnohé deti prišli o rodičov alebo sa o nich rodičia jednoducho nemôžu postarať. Viaceré z nich vychovala ulica. Väčšina dievčat bola pred príchodom do domova sexuálne zneužívané. Moses chcel týmto deťom okrem vzdelania poskytnúť rodinné zázemie a to, čo im vlastní rodičia neboli schopní dať: bezpečný domov, stravu a rodičovskú lásku. Preto sa v roku 2005 rozhodol založiť detský domov. Dnes v ňom žije 150 detí vo veku 3 až 19 rokov (počet detí v tomto detskom domove neustále narastá). Detský domov úzko spolupracuje s keňskou políciou a sociálnymi pracovníkmi. Detská záhrada je pre deti útočiskom, kde ich ochránia pred týraním či tvrdým životom na ulici.

Detský domov Detská záhrada je registrovaný a riadený keňským Ministerstvom školstva a sociálnych vecí. Moses začal pomáhať chudobným deťom z ulice sám, bez finančnej pomoci zvonku. Postupne jeho príbeh a nadšenie pre prácu s deťmi inšpirovali viacerých jednotlivcov, ktorí si z domova na diaľku adoptovali deti a pravidelne prispievajú na ich základné potreby. Iní prispievajú na nájomné budovy, viacerí strávili niekoľko mesiacov priamo v domove ako dobrovoľníci.

Mosesova zásada je pre všetkých ľudí rovnaká: Detská záhrada je otvorená pre všetkých. Každý, kto prichádza v dobrom tu môže nájsť domov.

Ľudia z Nadácie Integra stretli Mosesa a jeho manželku v rámci svojich pracovných ciest v Nairobi. Ich príbeh a príbehy detí z detského domova nás oslovili natoľko, že sme sa rozhodli im systematicky pomáhať a vytvoriť konkrétnu dlhodobú pomoc. Projekt, cez ktorý pomáhame deťom v Afrike sa volá Malaika (swahilsky - anjel). Málo slovákov si uvedomuje, že 80% krajín sveta je chudobnejších ako Slovensko. Buďme preto citlivejší k potrebám núdznych a veľmi chudobných ľudí, ktorí potrebujú našu podporu, aby prežili. Je niekoľko spôsobov ako im vieme pomôcť.

Dajme im šancu vyrásť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára