streda 29. septembra 2010

Stanovisko platformy MVRO k situácii v Detskej záhrade

Platforma MVRO podporuje postoj Nadácie Integra

Na podnet Nadácie Integra sa v detskom domove a škole „Detská záhrada“ v kenskom Nairobi začalo vyšetrovanie vedenia domova lokálnymi sociálnymi úradmi a nezávislou kenskou organizáciou obhajujúcou detské práva. Projekt „Detská záhrada“ bol podporovaný z finančnej zbierky slovenských darcov a vyšetrovaním sa zistilo, že nie všetky sponzorské príspevky boli správne použité.
Platforma MVRO plne podporuje postoj Nadácie Integra a schvaľuje všetky kroky, ktoré podnikla za účelom riadne vyšetriť celý prípad. K tejto udalosti došlo pri dôslednom monitoringu práce lokálneho partnera a Nadácia Integra podniká všetky kroky, aby došlo k objasneniu prípadu. Ihneď po potvrdení podozrenia o finančných nezrovnalostiach rozoslala nadácia sponzorom programu adopcie afrického dieťaťa podrobné vysvetľujúce listy („Dôležitá správa o domove Detská záhrada, Keňa , formulár pre sponzora) a stanovisko zaslala i do médií.
V histórii Platformy MVRO ide o prvý prípad, kde sa odhalilo nesprávne využitie sponzorských darov zo strany partnerov v rozvojovej krajine. Práca našich členských organizácií, ktoré sa zaoberajú zahraničnou rozvojovou a humanitárnou pomocou, vždy so sebou nesie riziko, že môže nastať prípad zneužitia finančných prostriedkov v cieľovej krajine. Pre ostatné členské organizácie i samotnú Nadáciu Integra je preto tento prípad ponaučením, že monitoring a kontrola činnosti projektových partnerov musí byť jeden z ťažiskových bodov ich práce.

Veríme, že tento prípad neodradí ľudí pokračovať v poskytovaní pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Platforma MVRO oceňuje transparentný postup, ktorý zvolila Nadácia Integra a má i naďalej plnú dôveru v jej ďalšiu zmysluplnú činnosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára