utorok 31. marca 2009

Tatra banka podporila finančné vzdelávanie

Nadácia Integra v spolupráci s Tatra bankou rozbehla začiatkom roka program finančného vzdelávania dospelých "Plánuj svoju budúcnosť".

Hlavným cieľom tohto vzdelávania je zvýšenie finančnej gramotnosti nízkopríjmových rodín ohrozených chudobou v rôznych regiónoch Slovenska. Zámerom tejto vzdelávacej aktivity je poskytnúť účastníkom základné vedomosti a zručnosti v oblasti riadenia svojich financií, domáceho rozpočtu, riadenia svojich príjmov a výdavkov bežných ale aj plánovaných.

Tatra banka ako spoločensky zodpovedná banka si uvedomuje potrebu finančného vzdelávania a rozširovania finančnej gramotnosti obyvateľstva. Projekt finančného vzdelávania považuje za vzdelávací model aplikovateľný na rizikové skupiny obyvateľstva.

Triezve odhady hovoria, že na Slovensku je 7% chudobných ľudí. Charakteristikou nízkopríjmových skupín je, že žijú zo dňa na deň, že nesporia, že nie sú pripravení na životné krízy ( strata zamestnania, partnera, choroba a pod.), ktoré riešia rýchlymi úvermi a nevýhodnými pôžičkami. Miera zadĺženosti slovenských domácností v posledných rokoch rastie a s ňou aj počet dlžníkov a neplatičov. Splácanie pôžičiek ťaží takmer 40% domácností. Rastu mimobankových úverov pomáha navyše aj to, že podmienky, za akých si dlžník požičiava, nie sú celkom jasné a zrozumiteľné. Až 84% ľudí si medzi 2 ponukami nevie vybrať výhodnejší úver.

Cieľom tohoto projektu je realizácia akreditovaných školení finančného vzdelávania "Plánuj svoju budúcnosť" a to najmä v Banskobystrickom, Žilinskom, prípadne v Bratislavskom regióne.

Viac o projekte

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára